Cafeteria rendszer

A cafeteria rendszer lényege, hogy a munkabéren kívül további juttatásokat biztosítson a munkavállalók részére, a munkaadóra bízva, hogy mekkora keretösszeget biztosít számukra, míg a juttatásokból való választás joga a munkavállalóké.
Célszerű a cafeteria rendszert külön kezelni a munkaszerződéstől, hiszen bármilyen változtatás - akár a keretösszegben, akár a juttatások formájában - maga után vonná a munkaszerződések megváltoztatását is. Ennek megfelelően, elegendő évente egyszer meghatározni a felhasználható keretösszeget, a juttatások körét és a juttatáshoz való jogosultságot.
A 2011-es jogszabályoknak megfelelően a munkaadónak nem kerülnek lényegesen kevesebbe a béren kívüli juttatások, hiszen optimális esetben 19,04%-os kedvezményes személyi jövedelemadó terheli ezeket a juttatásokat, plusz az utalványok beszerzési ára, mely az utalvány forgalmazójától függően, további 1-9%-ot jelent az utalvány értékén felül. Így összességében kb. 25%-kal kerül többe a munkaadó részéről egy-egy utalvány, juttatás a juttatott értéken felül. Viszont, míg a munkaadó részéről, nettó 10 000 Ft bér 20 665 Ft bérköltségként jelenik meg, addig 10 000 Ft juttatás 12 500 Ft bérköltséget jelent.
Összességében: 20 665 Ft bruttó cafeteria juttatás 16 500 Ft  értékű „nettó” utalványt, fizetőeszközt jelent a munkavállalóknak.
Tapasztalatunk azt mutatja - és nem csak az outsourced bérszámfejtés esetében - hogy ezen juttatásokat érdemes a bérjegyzéken feltüntetni. Egyrészt így automatikusan megjelenik a havi adó- és járulékbevallásban a bérprogramon keresztül, másrészt a munkavállaló látja, hogy a megkapott juttatás valóban növeli az összes jövedelemét, valós vásárló értékkel bír.

2011-ben a leggyakrabban adott cafeteria juttatások a következők

Étkezési utalvány
Kedvezményesen adózó havi maximum összeg: 18 000 Ft. Az utalvány felhasználható a legtöbb étteremben, gyorsétkezdében, nagyobb hipermarketekben.
Internet szolgáltatás
Havi 5 000 Ft-ig a munkavállaló vagy hozzátartozója nevére szóló számla ellenében, vagy utalvány formájában kedvezményes adózású.
Helyi utazási bérlet
Kedvezményes adózású a munkáltató nevére szóló számlára megvásárolt helyi utazási bérlet teljes összege.
Iskolarendszerű képzés
Iskolarendszerű képzés alatt értendő a hallgató vagy tanulói jogviszony a képző intézménnyel. 195 000 Ft-ig a képzési költség kedvezményes adózású. Olyan képzésekre számolható el, mely a munkáltató tevékenységével összefüggő szakmai ismereteket ad.
Üdülési csekk
Kedvezményes adózású a minimálbér összegéig, vagyis 78 000 Ft-ig, mely juttatás adható a munkavállaló közeli hozzátartozói részére is.
Önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár
A minimálbér feléig, vagyis 39 000 Ft-ig kedvezményes adózású. Jelen szabályok szerint a nyugdíjpénztárba befizetett munkáltatói hozzájárulások hozamait 10 év eltelte után adómentesen kiveheti a munkavállaló.
Önkéntes egészségpénztár
A minimál bér 30%-ig, azaz 23 400 Ft-ig kedvezményes adózású. Az egészségpénztárban felgyűlt összegeket gyógyszerekre, egészségmegőrző termékekre lehet elkölteni. Továbbá kevésbé ismert tény, hogy a táppénz ideje alatt az egészségpénztári befizetésekből a táppénz összegét adómentesen ki lehet pótolni az átlagos nettó jövedelem szintjére.
Iskolakezdési támogatás
Azon gyermekes munkavállalók részére adható, akik gyermekei közoktatásban részt vesznek. Gyermekenként és évenként a minimálbér 30%-ig, azaz 23 400 Ft-ig kedvezményes adózású. A juttatás számla ellenében, vagy utalvány formájában adható július 01-től október 30-ig, vagyis a tanévkezdés időpontját megelőző 60 és az azt követő 60 napig.
Ajándék utalvány
Nem kedvezményes adózású, de a teljes költsége 52% körüli, mely még mindig alacsonyabb összköltséget jelent, mint a bérköltség. Az utalvány a legtöbb bevásárlóközpontban felhasználható.

 

Letölthető Szakmai Kalkulátor